8.2.13

boston!

meie pere viimase aja hittküpsetis. retsept pärineb mingi aasta selveri köögikalendrist. või oli see mingi muu köögikalender. igaljuhul:

Vaarikaboston
kaheksale.

Siinsetest kogustest saad suure koheva vaarika- ja kookosetäidisega pidusaia, mis maitseb iseäranis hõrgult ahjusoojana.

Tainas: 
30 g värsket toasooja pärmi või kotike kuivpärmi
3 dl käesooja piima
7-8 dl nisujahu
100 g toasooja võid (või veidi vähem - päris rasvane tainas saab)
1 dl suhkrut
1 tl soola
2 tl kardemoni

Moositäidis:
1,5 dl vaarikamoosi (tegelikult võib panna ka rohkem, nt 2dl. võib asendada marjadega. ja vaarikamoosiga võrdselt hästi maitseb maasikatoormoos ning hapukam ehk siis minu jaoks maitsvam variant on veel punasesõstratoormoosiga :P )

Kookosetäidis:
100 g sulatatud võid (kusjuures ka siia võib võiut vähem panna - üldse, piisab vabalt 150g võipakist)
1 dl suhkrut
2 dl kookoshelbeid
2 sl nisujahu
2 tl vanillsuhkrut

Määrimiseks:
1 muna.

Hõõruge värske pärm 1 tl soolaga ja 1 tl suhkruga vedelaks. Kui kasutad kuivpärmi, sega see vähese jahuga. Lisa käesoe piim ja sega läbi. Lisa ka ülejäänud suhkur, kardemon ja jahu ning viimaks tükkidena toasoe või, sõtku ühtlaseks tainaks. Jäta rätiga kaetult sooja kerkima 0,5-1 tunniks. Rulli tainas jahusel laual piklikuks nelinurgaks. Määri peale vaarikamoos ja rulli tihedalt kokku. Lõika rull 4 cm laiusteks tükkideks ja lao need 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse küpsetuspaberiga kaetud vormi. Lase räti all soojas kohas kerkida 10-15 minutit. Samal ajal sega kokku kookosetäidise ained. Määri kerkinud saia munaga ja vajuta iga tüki sisse lusikatäis kookosetäidist. Küpseta 175 kraadi juures 25-30 minutit või kuni sai on kuldkollane ja küps.

No comments: